Vad innebär separation?

Varför skiljer sig föräldrar?

Varför man skiljer sig är ingen lätt fråga att svara på, och orsakerna till skilsmässa är väldigt olika från fall till fall. Ofta skiljer man sig för att man inte längre älskar varandra. Ibland växer man ifrån varandra och märker, att man vill olika saker i livet, eller så kanske någondera föräldern förälskar sig i någon annan vuxen.

Vad innebär separation?

Separation eller skilsmässa betyder, att föräldrarna i fortsättningen kommer att bo i skilda hem. Beroende på hur föräldrarna besluter om vårdnaden av barnen, kommer också de att bo i två hem. Det bästa för barnen är, att de kan träffa och umgås med båda föräldrarna regelbundet också efter skilsmässan.

Separerar de på grund av mig?

Det är aldrig barnets fel att föräldrarna skiljer sig. Det är ett vuxet beslut som tas av föräldrarna.

Vad kan jag göra när mina föräldrar är ledsna?

När föräldrarna skiljer sig är det bra att sörja tillsammans. Det är okej att visa känslor och gråta, men det är inte barnets jobb att stödja sina föräldrar. Dina föräldrar kan söka professionell hjälp om sorgen blir för stor och räcker en lång tid. Att träffa andra som går igenom liknande saker och delta i en stödgrupp är för många mycket läkande.

Kan jag göra något så att mina föräldrar inte skiljer sig?

Som barn kan du inte påverka dina föräldrars beslut om separation. Det är deras val.

Kommer mina föräldrar att bli tillsammans igen?

Det är vanligt att barn under en längre period hoppas, att föräldrarna skulle bli tillsammans igen. I de flesta fall händer det inte. Också när föräldrarna fortsätter att umgås som vänner efter skilsmässan och gör gemensamma saker med barnet behöver barnet förstå, att föräldrarna fortfarande kommer att leva skilt.

Hur kommer födelsedagar och högtider firas i fortsättningen?

Familjer som genomgått separation gör olika val om hur de firar till exempel jul och födelsedagar. En del firar tillsammans, andra inte. Det är viktigt att hitta ett system som känns bra för alla. Tala om saken och om dina egna önskemål med dina föräldrar.

Kommer mamma eller pappa att lämna mig också?

Dina föräldrar skiljer sig från varandra, inte från dig. Kärleken mellan två vuxna är inte samma sak som kärleken mellan föräldrar och barn. Även om dina föräldrar inte älskar varandra längre så kommer de alltid att älska dig.

Kan jag någonsin bli lycklig igen?

Ja, det kan du! Det är helt normalt att vara ledsen då ens föräldrar skiljer sig. Sorgen blir ändå mindre med tiden, och så småningom är du inte lika ledsen längre som då separationen precis hänt. Kom ihåg att du får tala om separationen och om känslorna som hör ihop med den. Du kan också tala med dina kompisar och med andra vuxna. Har någon av dina vänner kanske varit med om en liknande situation? Kunde ni kanske tala om era känslor och upplevelser med varandra?

För vissa hjälper det också att lyssna på musik eller att ha någon rolig hobby. Trots att du är ledsen är det viktigt att komma ihåg allt som är kul i livet och att göra saker som känns bra.

Dela artikeln: